Nieuwsberichten

Hieronder staan de nieuwsberichten die aan de pers zijn verstuurd.
veeg-bottom-white

Inschrijving weer van start

Is iconische kitesurftocht Hoek tot Helder op weg naar nieuwe records?


De inschrijving voor de iconische kitesurftocht Hoek tot Helder start dit jaar op 30 maart om 12.00 uur, zo heeft organisator en bedenker van de tocht Martijn van Dijk van Stichting Kite 4 Charity bekend gemaakt. Deelnemers aan dit unieke sportevenement in de wereld halen geld op voor de Hartstichting.


Vorig jaar verbrak Hoek to Helder record na record. De editie 2022 was in een recordtijd van 12 minuten uitverkocht. Ook was het spannend of de weeromstandigheden goed genoeg waren om de tocht nog voor de uiterste mogelijke datum van 6 november door te laten gaan. Het lukt op het nippertje op 2 november. Als klap op de vuurpijl werd er voor de Hartstichting een recordbedrag van 650.000 euro opgehaald. Lukt het de deelnemers de lat dit jaar weer hoger te leggen?


Baanbrekend onderzoek


“We gaan alles op alles zetten om dat voor elkaar te krijgen”, zegt Van Dijk. Ook voor deze zesde editie van Hoek tot Helder verwacht hij weer veel belangstelling. 


Volgens directeur Hans Snijder van de Hartstichting is Hoek tot Helder één van de belangrijkste evenementen voor de Hartstichting. “Het is op voorhand al het meest opwindende event van de Hartstichting”, aldus Snijder. “Hulde aan al die deelnemers die deze ongelooflijk zware tocht aandurven. Dankzij hun prestatie kunnen we als Hartstichting een grote slag maken om baanbrekend onderzoek te financieren om hart- en vaatziekten sneller en beter te behandelen."


Bucketlist 


Hoek tot Helder is de langste kitesurftocht van de wereld die in één dag wordt afgelegd. Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een bucketlist-event voor kitesurfers uit de hele wereld. Inschrijven voor Hoek tot Helder 2024 kan viahttps://www.hoektothelder.nl/


Check hier de officiële en spectaculaire aftermovie van HTH5 2022.

2 november 2022

Kitesurfers Hoek tot Helder halen recordbedrag voor Hartstichting op

500 kitesurfers uit de hele wereld hebben vandaag met hun deelname aan de kitesurfmarathon Hoek tot Helder 650.000 euro opgehaald voor de Hartstichting, het hoogste bedrag ooit.


Ongelooflijk zware tocht

"Een fantastisch resultaat voor dit geweldige evenement", zegt directeur van de Hartstichting Hans Snijder. "Hulde en dank aan alle deelnemers die aan deze ongelooflijk zware tocht hebben meegedaan. Dankzij hun prestatie vandaag kunnen we als Hartstichting weer een grote slag maken om baanbrekend onderzoek te financieren om hart- en vaatziekten sneller en beter te behandelen."

Op de valreep

Het was dit jaar spannend of de weersomstandigheden goed genoeg waren om de tocht nog voor de uiterste mogelijke datum van 6 november door te laten gaan. Het is voor het eerst dat de tocht nog zo laat in het seizoen is gehouden. "Ondanks dat het al november is waren de weersomstandigheden perfect", zegt organisator Martijn van Dijk die vandaag zelf ook de 130 kilometer lange tocht aflegde.
Naast professionele kitesurfers als Kevin Langeree en Lasse Walker namen onder andere ook presentator Beau van Erven Dorens en olympisch schaatskampioen Mark Tuitert deel aan de tocht. Waar het Van Erven Dorens twee voorgaande edities niet lukte de finish te halen, is het hem deze keer wél gelukt.

Bucketlist

Hoek tot Helder is de langste kitesurftocht van de wereld die in één dag wordt afgelegd. Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een bucketlist-event voor kitesurfers uit de hele wereld. Deze vijfde editie was binnen twaalf minuten uitverkocht.
Den Haag, 01-11-22 

Primeur: kitesurftocht Hoek tot Helder voor het eerst pas in november

Het was razend spannend of de editie 2022 van Hoek tot Helder nog wel door zou gaan. Gelukkig voor de 500 deelnemers wordt deze iconische kitesurftocht ook dit jaar weer gevaren, namelijk op woensdag 2 november. Nooit eerder vond deze tocht zo laat in jaar plaats. Met dit unieke sportevenement in de wereld wordt geld opgehaald voor de Hartstichting.

Harde wind

"Het was deze keer inderdaad superspannend”, zegt Martijn van Dijk, bedenker en organisator van het event. “Want het windraam waarbinnen Hoek tot Helder gevaren kon worden sluit op 6 november. Dus geweldig dat het nog lukt om aanstaande woensdag de tocht te varen. Het gaat lekker hard waaien en we hebben voor november ook nog eens aangenaam weer.”

Records

Deze editie van Hoek tot Helder was in een recordtijd van 12 minuten uitverkocht. Het ziet er naar uit dat ook de opbrengst weer records gaat breken. Hoek tot Helder is met 130 kilometer de langste kitesurftocht van de wereld, die in één dag wordt afgelegd langs een klotsende Noordzee.

Bucketlist

Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een bucketlist-event voor kitesurfers uit heel Europa en zelfs daarbuiten. Aan de afgelopen edities van Hoek tot Helder deden deelnemers van allerlei niveaus mee. Kitesurfgrootheden als Kevin Langeree, Lasse Walker en Gijs Wassenaar bijvoorbeeld.
Maar ook presentator Beau van Erven Dorens en olympisch schaatskampioen Mark Tuitert verschenen al twee keer aan de start. En waar Tuitert in 2019 de finish haalde, lukte Van Erven Dorens dat nog nooit. Hij heeft zich echter voorgenomen om het deze editie nog één keer te proberen.

Verhaal Arthur Plink


Arthur (46) heeft zich opgegeven voor Hoek tot Helder, een kitesurfmarathon die wordt georganiseerd door Kite 4 Charity om geld op te halen voor de Hartstichting.
Hij kijkt enorm uit naar deze tocht, maar door recente problemen met zijn hart wordt het ontzettend spannend of hij mee kan doen.


Het is vrijdagmiddag, Arthur staat op het punt om de trossen los te gooien. Hij gaat zeilen met zijn vriend Jelle. “Met dit weer, er staat een lekker windje, móet ik het water op. Het geeft me het ultieme gevoel van vrijheid. Lekker spelen met de elementen, de wind, de golven, de zee. Vooral geen motor gebruiken, dat vind ik niks.

Watersport zit er van jongs af aan in bij Arthur, hij heeft het van huis uit meegekregen. Eerst zeilen, later catamaran varen. “Daarna begon ik met kitesurfen. Het is geweldig om op het water te zijn, ik hou van de relaxte sfeer. Bij kiten komt daar het ‘rijden’ in de golf bij, het springen, dat is ultiem genot. Mooier kan het leven niet zijn. Ik prijs me gelukkig, want Nederland is een geweldig kite-land.”

Ultieme uitdaging: Hoek-tot-Helder
Met al dit enthousiasme is het niet verwonderlijk dat Arthur zich voorbereid op Hoek-tot-Helder, dé tocht der tochten onder de kitesurfers. Met 130 kilometer de langste downunder ter wereld die op één dag gevaren wordt. Op een waveboard over de gure en klotsende Noordzee van Hoek van Holland naar Den Helder. “Via mijn kite-vrienden hoorde ik erover. Twee jaar geleden dacht ik al ‘dat wil ik ook een keer doen in mijn leven’. Maar ik voelde me niet goed genoeg, had hartklachten, die helaas niet echt serieus werden genomen. Terwijl hartklachten wel in onze familie zitten.”

Ontsnapt aan een hartaanval
Arthur vertelt dat hij 13 maanden geleden is ontsnapt aan een hartaanval en net op tijd 2 stents heeft gekregen. Helaas waren die stents te klein en ging het een half jaar later weer mis. “Na lang ‘zeuren’ kreeg ik er 2 stents bij. Daarna ging het goed, vandaar dat ik me durfde in te schrijven voor Hoek tot Helder. Maar helaas ging het begin september weer mis. Eén van mijn kransslagaders bleek (weer) grotendeels dicht te zitten. Ik moet het verplicht 3 weken rustig aan doen, daarna krijg ik een inspanningstest. Er hangt veel af van die uitslag of ik echt mee kan doen.”

“Als ik mee kan doen, ‘wauw’, dat zou heel ontroerend en mooi zijn. Euforie.”

Spanning tot aan de start
Want inmiddels is het windraam (de periode dat de tocht gevaren kan worden) geopend. Dit betekent dat ergens tussen begin september en november, als alle weersomstandigheden perfect zijn, de tocht van start gaat. Deelnemers horen dit pas twee dagen van tevoren en ervaren een soort constante spanning. “Ik hoop eigenlijk dat die perfecte omstandigheden het nog eventjes laten afweten. Tot ik over een paar weken groen licht krijgt van mijn cardioloog. Én daarna de organisatie van Hoek tot Helder groen licht kan geven voor de tocht.”

Een oefentocht zit er niet meer in
De voorbereiding is door de hartklachten wel lastiger geworden. “Ik doe wat conditie-oefeningen en ben begonnen met fietsen. Voordat ik in september weer last kreeg ben ik een paar keer het water op gegaan. De wind krijg je niet elke dag cadeau, dus als het kan moet je het er gelijk van nemen. Mijn oefentocht in augustus, 80 kilometer van Scheveningen-Noord naar Bergen aan Zee, was heftig. Maar het lukte, alleen, in een heel aanvaardbare tijd. Het was een goede graadmeter. Maar zo’n oefentocht zit er nu helaas even niet in.”

“Mocht het niet lukken, dan komen er tranen, dat zou ik zó jammer vinden, heel erg balen. Maar dan doe ik volgend jaar mee.”

Een kite-buddy
Als hij mag, verschijnt Arthur straks niet alleen maar samen zijn kite-vriend aan de start. Ze dragen een headset en blijven in een straal van 200 meter bij elkaar. “Op het water staan we in constante verbinding. We kunnen praten en checken of het goed gaat. Mocht er iets zijn, dan kunnen we naar de kant. Mijn broer, die zelf een te hoog cholesterol heeft, vindt het zo gaaf dat ik meedoe, dat hij gelijk zei ‘dan doe ik mee op mijn fiets’. Dus ook hij is in de buurt.”

Bezorgd en trots tegelijk
Eerlijkheid gebied te zeggen dat zijn vrouw en kinderen het eigenlijk niet leuk vinden dat hij mee gaat doen. “Uuhh, zij vinden het enig, nee, dat is niet waar, ze vinden het heel spannend. Maar deze ziekte is voor een buitenstaander moeilijker dan voor de patiënt zelf, zij voelen niet wat ik voel. Ik heb nooit een acuut infarct gehad, ik voel het aankomen als het niet lekker gaat. Dan ga ik naar de kant. Zo probeer ik ze gerust te stellen. En ze komen wel kijken hoor, ze zijn ook trots.”

De hoogste sponsoropbrengst
Hetzelfde geldt voor zijn familie, vrienden en collega’s. Zij hebben hem goed gesponsord, waardoor de teller inmiddels op ruim € 4.800 staat. “Ik krijg mijn bijdragen vooral vanuit sympathie, door mijn verhaal te vertellen. Ik stond een tijdje in de top 3 van de hoogste sponsoropbrengst. Daar ben ik inmiddels uit. Maar als het straks echt zover is, en ik kan meedoen, dan ga ik een paar grote bedrijven benaderen. Qua sponsoropbrengst wil ik graag weer in de top 3 terugkomen.”

Kiten voor het hart
Want dat is waar het Arthur vooral om gaat, een mooie opbrengst. “Kiten is mijn passie, de Hartstichting een doel dat na aan mijn hart ligt. Juist om met zoveel kiters in 1 keer het water op te gaan, je samen in te zetten voor dit doel, dát maakt het zo mooi. En spannend, want 500 kiters die in 1 uur vertrekken, dat betekent 500 x 2 lijnen op het strand. Dat is bizar.”

Een erfelijke factor
Zijn opa is op zijn 43e overleden aan zijn hart. Ook zijn moeder heeft jaren hartproblemen gehad, bypasses, stents, een hartoperatie. Zij overleed afgelopen jaar. “Soms denk ik: ‘als het zo duidelijk in de familie zit, waarom heb ik dan niet op veel jongere leeftijd cholesterolpillen gekregen?’ Een nichtje van mij, zij is 18, heeft hypercholesterolemie en krijgt al medicatie. Mijn zoon vraagt ook al, ‘kan ik het hebben?’. Tja, hij is nu pas 11, maar we willen hem zeker laten testen als hij wat ouder is.”

Geld voor onderzoek
Dat is precies de reden waarom Arthur onderzoek zo belangrijk vindt. “Als er geen onderzoek was gedaan, was ik al dood geweest. En er kan nog veel meer onderzocht worden. Technieken worden steeds beter. Bij mij is er sprake van problemen in de kleine vaatjes, daar zijn nog geen oplossingen voor, dus daar kan nog veel onderzoek naar gedaan worden om behandelingen te ontwikkelen.”

Foto: Baarnse Courant
24 augustus 2022

Windraam langste kitesurftocht ter wereld open

24 augustus 2022 Foto: John Nobbe

Het windraam van de iconische kitesurftocht Hoek tot Helder is weer geopend! Met dit unieke sportevenement in de wereld wordt geld opgehaald voor de Hartstichting. Deze editie was in een recordtijd van 12 minuten uitverkocht. Het ziet er naar uit dat ook de opbrengst weer records gaat breken.

“Het is voor de 500 deelnemers nu wachten op een dag met de perfecte weersomstandigheden om het evenement door te laten gaan”, zegt Martijn van Dijk, bedenker en organisator van het event. Het windraam is geopend tot 6 november.

'Ik kan niet wachten het water in te gaan'


Hoek tot Helder is met 130 kilometer de langste kitesurftocht van de wereld, die in één dag wordt afgelegd langs een gure en klotsende Noordzee. Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot een bucketlist-event voor kitesurfers uit heel Europa en zelfs daarbuiten.

Pas 48 uur van tevoren wordt bekend wanneer deze tocht begint. De titanenstrijd vergt uithoudingsvermogen, kracht en doorzettingsvermogen van de kiters die hiervoor maanden hebben getraind.

Harde zuidwester wind

“Deze tocht is even heroïsch en afhankelijk van het weer als de Elfstedentocht, maar dan met klotsende golven en een harde zuidwester wind”, zegt Hugo de Koning, kitefanaat en mede-eigenaar van hoofdsponsor YoungCapital. “Ik kan niet wachten om weer het water in te gaan.”

Bizarre tocht na bizar jaar

Voor Arthur Plink wordt deze editie een heel bijzondere. “Deze bizarre tocht wordt voor mij de afsluiting van een bizar jaar. Vorig jaar zomer werd ik zelf geconfronteerd met hartklachten. Dat heeft veel impact op me gehad. Zeker ook omdat ik dacht dat de familiaire hartcondities aan mij voorbij zouden gaan. Maar niet dus. Nu heb ik de gelegenheid - omdat ik goed hersteld ben - om zelf actief bij te dragen aan onderzoek naar het voorkomen en genezen van hartziekten. En dan ook nog op een manier die ik geweldig vind: met een kite!”

Fysieke uitdaging

Arthur maakt de tocht samen met zijn kite-maatje Steven. “Mijn broer David zal op de MTB/strandfiets samen met ons dezelfde tocht simultaan. We willen zoveel mogelijk geld ophalen voor de Hartstichting. Maar zeker ook om samen naar een doel toe te werken en een mooie fysieke uitdaging aan te gaan.” Arthur heeft inmiddels bijna 5000 euro opgehaald.

Kitesurfgrootheden

Aan de afgelopen edities van Hoek tot Helder deden deelnemers van allerlei niveaus mee. Kitesurfgrootheden als Kevin Langeree, Lasse Walker en Gijs Wassenaar bijvoorbeeld. Maar ook presentator Beau van Erven Dorens en olympisch schaatskampioen Mark Tuitert verschenen al twee keer aan de start. En waar Tuitert in 2019 de finish haalde, lukte Van Erven Dorens dat nog nooit. Hij heeft zich echter voorgenomen om het deze editie nog één keer te proberen.

Inmiddels is er door deelnemers, sponsors en kite-surffans al meer dan 600 duizend euro opgehaald. De hele opbrengst komt ten goede aan de Hartstichting die hiermee baanbrekend wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten financiert. Doneren kan nog steeds via www.hoektothelder.nl.

Impressie van de voorgaande editie van Hoek tot Helder.
23 maart 2022

Vrijdag start ticketverkoop voor de vijfde editie van Hoek tot Helder 

Langste kitesurftocht in één dag ter wereld is hét bucketlist event van kitesurfers in heel EuropaSCHIEDAM, woensdag 23 maart 2022 - Een snijdende zuidwestenwind, honderden fanatieke deelnemers en 130 kilometer onstuimige Noordzee: dat zijn sinds 2016 de ingrediënten voor kitesurfmarathon Hoek tot Helder. Een uniek sportevenement in de wereld, waarmee elk jaar veel geld wordt opgehaald voor de Hartstichting. De tickets voor de 5e editie gaan op vrijdag 25 maart om 08.00 uur in de verkoop. Het windraam gaat open op 20 augustus 2022 en loopt tot 6 november 2022.

Hoek tot Helder is in no-time uitgegroeid tot een bucketlist-event voor kitesurfers uit heel Europa. Even heroïsch en afhankelijk van het weer als de Elfstedentocht, maar dan met klotsende golven, kilometers kustlijn en keiharde wind. Dit jaar kiten 500 fanatiekelingen in één ruk van Hoek van Holland naar Den Helder. Een echte uitputtingsslag, want met een hemelsbrede afstand van 130 km is dit de langste downwind kitesurftocht ter wereld die binnen een dag wordt afgelegd.

Dat de tocht razend populair is onder kitesurfers bleek vorig jaar, toen de tickets binnen anderhalf uur waren uitverkocht. Een absoluut record, net als de € 607.000,- die door de deelnemers werd ingezameld voor de Hartstichting.

Scheepsrecht voor Beau van Erven Dorens?
Aan de afgelopen edities van Hoek tot Helder deden deelnemers van allerlei niveaus mee. Kitesurfgrootheden als Kevin Langeree, Lasse Walker en Gijs Wassenaar bijvoorbeeld. Maar ook Beau van Erven Dorens en Mark Tuitert verschenen al twee keer aan de start. En waar Tuitert in 2019 de finish haalde, lukte Van Erven Dorens dat nog nooit. Naar verluid heeft Beau zich echter voorgenomen om het nog één keer te proberen. Zal drie keer scheepsrecht voor hem zijn?

Inschrijving geopend
Op 25 maart om 08:00 uur komen de tickets online. De organisatie houdt weer rekening met een ware stormloop. Martijn van Stichting Kite 4 Charity: "Ik hoop dat het weer net zo snel gaat met de tickets als de afgelopen jaren. Dat betekent dat de deelnemers weer erg enthousiast zijn over ons evenement, en dat leidt vaak tot mooie sponsoropbrengsten." Inschrijven kan op www.hoektothelder.nl.

Zie voor meer beeldmateriaal van Hoek tot Helder deze map. LET OP: alleen te gebruiken met vermelding van de fotograaf. Credits: John Nobbe

Hoek tot Helder opent windraam voor kitesurfmarathon van het jaar (corona edition) 

Hightech-app, QR-stempelkaart en tracking system zorgen voor volledig contactloos kite-event 

31 augustus 2020 - Morgen opent het windraam van de vierde editie van de kitesurfmarathon Hoek tot Helder. “Het is nu wachten op een dag met de juiste weersomstandigheden om het evenement door te laten gaan”, zegt Martijn van Dijk, organisator van het event. Dit jaar kiten zo’n 400 fanatiekelingen over 130 kilometer ruwe Noordzee van Hoek van Holland naar Den Helder voor de Hartstichting. Onder hen bekendheden als Beau van Erven Dorens, Kevin Langeree, Lasse Walker en Mark Tuitert. De organisatie heeft, samen met Dockbite, een hightech-app ontwikkeld waardoor de kiters contactloos deelnemen aan de race. Met een trackingsysteem worden ze gevolgd en via een QR-code kunnen ze hun stempels verdienen. Supporters hebben inmiddels al 443 duizend euro gedoneerd voor het goede doel.

Tijdens de tocht doen de kiters de stranden van Scheveningen, IJmuiden, Camperduin en ten slotte Den Helder aan. “Bij veel gemeenten komen we niet aan land, maar toch is het nog even spannend of alle gemeenten op het laatste moment akkoord gaan met het evenement, gezien de coronasituatie”, aldus Martijn. De organisatie weet door de sterke afhankelijkheid van het weer en het akkoord van de gemeenten, pas 48 uur van tevoren of en wanneer het evenement daadwerkelijk een ‘go’ krijgt.

Titanenstrijd vergt uithoudingsvermogen
“Het zou echt enorm balen zijn als de tocht niet door kan gaan dit jaar”, zegt Hugo de Koning, eigenaar van hoofdsponsor YoungCapital. “Mede door corona hebben de meeste van ons dit jaar meer kunnen trainen dan normaal. Het zou onwijs tof zijn als we dit jaar mogen knallen voor het goede doel.” De titanenstrijd vergt uithoudingsvermogen, kracht en doorzettingsvermogen van de deelnemers. De kiters hebben hiervoor maanden getraind. Beau van Erven Dorens heeft zich de afgelopen maanden in het zweet gewerkt voor de kitesurfmarathon. Vorig jaar deed hij al mee, maar wist hij maar tot Katwijk te komen. Beau: "Ik verheug mij er enorm op om dit jaar te finishen in Den Helder. Het zou een overwinning zijn voor mijzelf, maar natuurlijk is de bijdrage aan de Hartstichting voor mij even belangrijk." Doneren kan nog steeds via www.hoektothelder.nl.

Over Hoek tot Helder
Hoek tot Helder is de langste kitesurftocht van de wereld, die in één dag wordt afgelegd. De kitesurfmarathon wordt georganiseerd door Stichting Kite 4 Charity. Met het evenement wil de stichting bijdragen aan onderzoek van de Hartstichting. Als kiter weet je als geen ander hoe belangrijk je hart is. Zonder een goed functionerend hart is het onmogelijk om je grote passie uit te voeren. De Hartstichting financiert baanbrekend en innovatief, wetenschappelijk onderzoek om hart- en vaatziekten eerder op te sporen en beter en sneller te behandelen. Daarnaast richt de Hartstichting zich ook op voorlichting en preventie. Een gezonde levensstijl zoals meer bewegen, gezonder eten en minder stress zijn belangrijk in het voorkomen van hart- en vaatziekten.

High-res foto vind je hier en hier.
Fotograaf: Celine van Amstel.

veeg-top-white


Wil je ook hoofdsponsor worden?

Mail ons

Ontvang een ticketreminder

De vierde editie van Hoek tot Helder is uitverkocht in een recordtijd van 1u22. Wil jij ook is mee doen? Laat hier dan jouw gegevens achter, dan sturen we jou een herinnering als er nieuws is over tickets.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen